VRC Finance Academy

Cursus: COSO Enterprise Risk Management

  • De zin en onzin van risicomanagementsystemen.
  • Belangrijke termen en concepten.
  • De inhoud van de vijf componenten van het model.
  • Verschillen met het vorige model en andere standaarden.
  • De twintig principes en de vertaalslag naar de praktijk.
  • Praktische integratie met prestatiemanagement en rapportering.
  • Uitwerking van taken, verantwoordlijkheden en bevoegdheden.
  • Het kritische gesprek met de organisatieleiding.

"Marinus weet goed de link te leggen tussen theorie en praktijk en ondanks dat ik veel weet van risicomanagement weet hij me altijd weer te inspireren tot verbetering."

COSO Enterprise Risk Management

Het COSO ERM raamwerk uit 2004 gold jarenlang als een van de vooraanstaande standaarden voor het implementeren en optimaliseren van risicomanagement. De vertaalslag naar de praktijk bleek echter problematisch. Uit onderzoeken komt naar voren dat slechts weinig bestuurders ervaren dat risicomanagement hen helpt bij het bepalen en uitvoeren van de strategie. Velen ervaren het meer als ‘compliance corvee’.

In 2017 is de nieuwe editie verschenen die risicomanagement integreert in het strategieproces van de organisatie. Door de relatie met de strategie te benadrukken wordt de link met de managementagenda versterkt. Deze masterclass gaat in op de boodschap van het vernieuwde model en de belangrijkste uitdagingen voor de praktijk.

Werkwijze
De docent is Marinus de Pooter. Marinus heeft ruime internationale werkervaring als directeur, consultant en docent in de vakgebieden governance, risk management & compliance, internal control, compliance, internal audit en finance. Hij heeft bij veel organisaties en in verschillende sectoren risicomanagement implementaties en optimalisaties begeleid. Centraal in zijn benadering staat het versterken van het succes van organisaties, dat afhangt van hun vermogen om waarde te creëren en te beschermen voor hun relevante stakeholders.

Voor wie
Je bent Business of Corporate Controller, Manager Finance & Control, financieel directeur / CFO of managers op het gebied van Risk, Governance & Compliance.

Docent
Drs. Marinus de Pooter RA CMA CFM CIA CRMA CCS GRCP GRCA is zelfstandig gevestigd als interimmanager, adviseur en trainer. 

Praktisch
Bij inschrijving gelden de algemene voorwaarden van de VRC.
Leden van de NBA en EICPC betalen eveneens de ledenprijs. Je kunt je aanmelden via de inschrijfknop voor niet-leden en in het formulier vermelden dat je lid bent van de NBA of EICPC.

Voor vragen
VRC Finance Academy
Drs. Bianca van den Brink
E-mail: financeacademy@vrc.nl
Tel: 020 - 240 11 08

PE-uren 7
Ledenprijs € 595 (vrij van BTW)
Niet ledenprijs € 695 (vrij van BTW)
Start: 9.00 uur, Einde: 17.00 uur
Groep Startdatum
11 oktober 2019
AMSTERDAM Inschrijven
11-10-2019
21 november 2019
EINDHOVEN Inschrijven
21-11-2019