VRC Finance Academy

Cursus: Interne beheersing met Soft Controls

  • Hoe komt de organisatie met soft controls (beter) in control?
  • Wat is de juiste balans tussen hard en soft controls (in de organisatie en op procesniveau)?
  • Het belang van soft controls.
  • Het soft controlsmodel.
  • Monitoren en rapporteren over soft controls.
  • Implementatie van een soft controls systeem.
  • De rol van de finance business partner in relatie tot verandermanagement.

"Handzame cursus voor een wat ongrijpbaar onderwerp."

"Goede inhoudelijke toevoeging, goed bruikbaar raamwerk voor het breder evalueren van de werking en opzet van interne beheersingsmaatregelen."

Interne beheersing met Soft Controls

Een goede balans tussen hard en soft controls is belangrijk voor de interne beheersing van een organisatie. Naast alle formele controls, spelen soft controls een grote rol bij bijvoorbeeld de beheersing van incidenten in het budgetteringsproces, het vroegtijdig inzichtelijk maken van mogelijk extra kosten of het stimuleren van een integer forecastingssysteem. Maar hoe kun je soft controls op een effectieve manier inzetten? En hoe krijg je voldoende zicht op de kwaliteit van soft controls?

Tijdens deze masterclass behandelen we de theorie en best practices uit de praktijk van het sturen, beheersen en meten van prestaties met een optimale verhouding tussen hard en soft controls. Hoe zorg je ervoor dat soft controls een belangrijk onderdeel uitmaken van de organisatie? Wat is je rol als business partner bij het integreren van soft controls?

Werkwijze
Tijdens de eerste dag van deze masterclass wordt de theorie en modellen van soft controls besproken. Onderdeel van deze dag is een gastspreker, die vanuit de praktijk ingaat op hoe interne beheersing en soft controls met elkaar in relatie staan. Na de eerste dag ga je middels een praktijkopdracht zelf aan de slag met het uitbouwen van een soft controlsmodel voor je organisatie. De terugkomdag heeft het karakter van een interactieve workshop waarin de uitgebouwde modellen worden besproken. Vervolgens zal in de vorm van een intervisiediscussie de persoonlijke rol, de rol van finance en de integratie met de organisatie worden uitgediept. Hierbij wordt ook ingegaan op de uitdagingen bij het implementeren van een soft controls systeem.

Voor wie
Je bent Business of Corporate Controller, Manager Finance & Control, financieel directeur / CFO of managers op het gebied van Risk, Governance & Compliance.

Docenten
Prof. dr. Muel Kaptein is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en partner bij KPMG. Hij ontwikkelde een organisatie-kwaliteitmodel voor het bepalen van de mate van aanwezigheid van soft controls in de organisatie.
Pamela de Maaijer is Senior Manager bij KPMG Risk Consulting, gespecialiseerd in risicomanagement (inclusief soft controls) en internal audit, en veelgevraagd discussieleider en dagvoorzitter.
Marieke Broeders is Manager bij KPMG Risk Consulting, Registercontroller en heeft veel ervaring met het implementeren, verder professionaliseren en auditen van soft controls.

Praktisch
Bij inschrijving gelden de algemene voorwaarden van de VRC.
Leden van de NBA en EICPC betalen eveneens de ledenprijs. Je kunt je aanmelden via de inschrijfknop voor niet-leden en in het formulier vermelden dat je lid bent van de NBA of EICPC.

Voor vragen
VRC Finance Academy
Drs. Bianca van den Brink
E-mail: financeacademy@vrc.nl
Tel: 020 - 240 11 08

PE-uren 14
Ledenprijs € 995 (vrij van BTW)
Niet ledenprijs € 1.095 (vrij van BTW)
Start: 9.00 uur, Einde: 17.00 uur
Groep Startdatum
14 oktober en 11 november 2019
AMSTERDAM Inschrijven
14-10-2019