VRC Finance Academy

Cursus: Introductie in Predictive Analytics

  • Wat is Predictive Analytics?
  • Belang van Predictive Analytics in de context van de rol van de Controller.
  • Toepassingsvoorbeelden van Predictive Modeling in verschillende sectoren en kansen van Predictive Modeling in uw organisatie.
  • Inzicht in de praktische stappen die nodig zijn om tot een voorspellend model te komen.
  • Zelf aan de slag met R (freeware voor predictive analytics) en een dataset om een voorspellend model te bouwen, tunen en valideren.
Introductie in Predictive Analytics

Predictive Analytics maakt gebruik van Machine Learning modellen om patronen in data te ontdekken en voorspellingen te maken over de toekomst op basis van deze patronen. Organisaties gebruiken dit om zowel risico’s als kansen te voorspellen en proactief beslissingen te nemen.

Toepassingen van Predictive Analytics zijn er in specifieke sectoren. In de bancaire sector wordt Predictive Analytics gebruikt om het risicoprofiel van een klant te voorspellen bij het toekennen van een krediet. In de hotel- en luchtvaartbranche wordt gebruik gemaakt van Predictive Analytics voor het voorspellen en bepalen van de meest rendabele prijsstelling. Daarnaast zijn er ook toepassingen van Predictive Analytics die niet gebonden zijn aan een specifieke sector, zoals bijvoorbeeld het voorspellen van de kans dat een klant overstapt naar de concurrentie.

Predictive Analytics is sterk in opmars en een belangrijk onderdeel van de digitale revolutie in organisaties. Het doel van deze praktische introductiecursus is het versterken van uw begrip over Predictive Analytics in de context van je bedrijf en je rol als controller. Voor welke vraagstukken is Predictive Modeling van toepassing? Hoe wordt het al toegepast in de sector? Hoe kan de Business Controller aangehaakt blijven en de juiste rol oppakken? Wat is er nodig om tot een werkend model te komen? Wat mag je verwachten van Predictive Analytics software?

Je leert aan de hand van een eenvoudig vraagstuk waarbij je zelf met R (freeware voor predictive analytics) aan de slag gaat, de basisbeginselen van het bouwen, tunen en valideren van een voorspellend model.

Werkwijze
De eerste helft van de cursus bestaat uit theorie en concepten achter Predictive Analytics in de toepassing voor organisaties. De tweede helft van de cursus is het practicum waarbij je zelf aan de slag gaat achter je computer. We werken met een vraagstelling en een eenvoudige dataset om vertrouwd te raken met de onderliggende theorie van Machine Learning modellen.
Aan het einde van de dag begrijp je beter hoe Predictive Analytics werkt. Je weet wat er mogelijk is voor je organisatie en op welke manier, zodat je een betere gesprekspartner in de organisatie wordt.
Voor het zelfstandig aan de slag gaan met een eigen vraagstuk en een eigen dataset is echter meer diepgang en oefening vereist.

Benodigde hardware/software
Voor de cursus installeer je gratis software  (R, R studio). Daarover ontvang je instructies. Een geschikte laptop om de cursus mee te volgen is een MacBook of Windowsmachine met installatierechten, voldoende rekenkracht (Intel core i5 of vergelijkbaar) en voldoende geheugen (minstens 8 MB).

Aan deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

Het bestuderen van meegeleverde materiaal, waarin een aantal basisbegrippen uit de statistiek wordt uitgelegd, is voldoende om goed voorbereid te zijn voor deze cursus.

Voor wie
Je bent Business of Corporate Controller, Manager Finance & Control, financieel directeur / CFO of managers op het gebied van Risk, Governance & Compliance.

Docent
Drs. Sanjin Nabuurs RC en Walter Schoevaars.

Praktisch
Bij inschrijving gelden de algemene voorwaarden van de VRC.
Leden van de NBA en EICPC betalen eveneens de ledenprijs. Je kunt je aanmelden via de inschrijfknop voor niet-leden en in het formulier vermelden dat je lid bent van de NBA of EICPC.

Voor vragen
VRC Finance Academy
Drs. Bianca van den Brink
E-mail: financeacademy@vrc.nl
Tel: 020 - 240 11 08

PE-uren 7
Ledenprijs € 595 (vrij van BTW)
Niet ledenprijs € 695 (vrij van BTW)
Start: 9.00 uur, Einde: 17.00 uur
Geen gegevens gevonden