05 februari 2018

FAQ: De VRC- route voor de CGMA kwalificatie van CIMA

De VRC en het Britse Chartered Institute of Management Accountants (CIMA) hebben sinds juni 2017 een overeenkomst waarbij VRC-leden de CIMA Professional Qualification kunnen halen en zich kunnen kwalificeren als Chartered Global Management Accountant (CGMA), een benaming die wereldwijd wordt gebruikt. Leden van de VRC hebben vrijstelling voor 15 van de 16 examens en behoeven alleen het Strategic Case Study Exam te behalen. Hieronder vindt u samengevat de antwoorden op de meest voorkomende vragen van onze leden.

1) Wat is CIMA en waar staat de CGMA titel precies voor?

Het Chartered Institute of Management Accountants (CIMA) is gevestigd in Londen en geeft samen met het American Institute of Certified Public Accountants de titel Chartered Global Management Accountant (CGMA) af. Deze titel heeft internationale bekendheid. CIMA registreert ongeveer 100.000 bevoegde leden in totaal.

2) Wat is de structuur van de CIMA opleiding?

De CIMA opleiding bestaat uit drie kolommen: Enterprise, Performance en Financial.

De VRC-route houdt in dat RC’s vrijstelling hebben voor 15 examens: 4 op certificate level, 4 op operational level, 4 op management level en 3 op strategic level. Voor het Strategic Case Study exam krijgt u geen vrijstelling.

3) Wat is de relatie van de VRC met CIMA?

In 2017 is de VRC de samenwerking met CIMA aangegaan. Sindsdien is het voor RC-leden mogelijk om de CGMA titel te behalen door alleen het Strategic Case Study Exam af te leggen. De resterende  15 examenonderdelen zijn vrijgesteld.

4) Wanneer kom ik in aanmerking voor de speciale VRC route bij CIMA, met vrijstellingen voor het behalen van de CGMA titel?

Alleen leden van de VRC komen in aanmerking voor het speciale VRC traject bij CIMA om het CGMA certificering te verkrijgen.

5) Voor welk examen krijg ik geen vrijstelling?

U krijgt geen vrijstelling voor het Strategic Case Study Exam, welke u met een goed resultaat moet volbrengen.

Tijdens het Strategic Case Study Exam worden alle voorgaande onderdelen in één casestudy samengebracht. Kennis van alle andere onderdelen (zie de structuurafbeelding)  wordt als bekend verondersteld. Deze kennis dient u in het examen te verwerken. Het is niet voldoende de vragen met ‘common sense’ te beantwoorden.

6) Hoe kan ik me het best voorbereiden op het Strategic Case Study Exam?

De casusomschrijving van het examen is ongeveer 9 weken vooraf beschikbaar. Deze kunt u al bestuderen voordat het examen plaatsvindt. Ook kunt u zich ter voorbereiding verdiepen in voorgaande examens en de bijbehorende vragen. Het examen is gebaseerd op 3 boeken:

  • Subject F3: Financial Strategy. ISBN: 978-1-78415-928-3
  • Subject P3: Risk Management. ISBN: 978-1-78415-925-2
  • Subject E3: Strategic Management. ISBN: 978-1-78415-922-1

De VRC organiseert de CIMA Exam Course, voorafgaand aan een examenmoment. Als u deelneemt aan de cursus, krijgt u de boeken thuisgestuurd.

De cursus is bedoeld als voorbereiding op het examen. De cursus wordt in 2018 gegeven door David Harris. Hij is een zeer ervaren docent die u alles over het examen, de leerstof en beste manier van antwoorden bijbrengt. Tijdens de cursus zijn alle theorie en oefeningen gebaseerd op de casusomschrijving van het eerstvolgende examenmoment. Kijk voor meer informatie op www.vrc.nl/financeacademy, of neem contact op met Bianca van den Brink.

7) Hoe en waar vindt de examinering plaats?

Het examen vindt plaats op een computer van een Pearson Vue examencenter en is in het Engels. Er zijn meerdere locaties in Nederland en daarbuiten. U kunt kiezen voor het best passende tijdstip en/of de dichtstbijzijnde locatie. Zodra u zich hebt geregistreerd bij CIMA (zie vraag 11), kunt u zich online voor het examen aanmelden en locatie en tijdstip kiezen.

8) Wanneer kan ik examen doen?

CIMA plant een periode van doorgaans vier dagen waarop het examen plaatsvindt. Meer informatie over de planning is te vinden op de website van CIMA bij Exam Timetable. De exacte dag en het tijdstip is afhankelijk van de beschikbaarheid en planning op het Pearson Vue examencenter van uw keuze.

9) Hoe lang duurt het examen?

Het examen neemt maximaal 3 uur in beslag. Tijdens het examen krijgt u 3 vragen voorgeschoteld. Maximaal 1 uur per vraag. Mocht u de vraag binnen de gestelde 60 minuten beantwoorden, dan kunt u de bespaarde tijd niet meenemen naar het beantwoorden van de volgende vraag. Zodra u naar de volgende vraag gaat, kunt u niet meer terug naar de vorige vraag.

10) Mag ik boeken of notities bij het examen gebruiken?

De computer is uitgerust met een basis tekstverwerkingsprogramma, zonder spellingscontrole.

Het is niet toegestaan boeken, notities, telefoon of laptop mee te nemen naar het examen. Een rekenmachine mag wel, maar moet voldoen aan specifieke eisen. Het is daarom aan te raden om de calculatorfunctie op de computer te gebruiken.

11) Hoe meld ik me aan bij CIMA en voor het examen?

Eerst registreert u zich bij CIMA. Het is belangrijk dat u dit doet volgens het stappenplan in bijlage 1 (zie onderaan in dit artikel).
Let op: Vul uw naam in met de exacte en volledige voornaam/-namen zoals ook vermeld in uw paspoort of op uw ID. U moet zich namelijk tijdens het examen legitimeren.

Neem contact op met Edward Smit of Bianca van den Brink van de VRC voor de letter of good standing die u nodig heeft.

Nadat u de kosten (£600) heeft voldaan, zal CIMA uw betaling en gegevens controleren. Dat kan even duren. Duurt het langer dan 2 weken, neem dan contact op met Edward Smit van de VRC. Hij zal contact opnemen met CIMA om te status te achterhalen. Vervolgens kunt u zich aanmelden voor het examen.

Wanneer u zich geregistreerd heeft via de VRC Gateway, kunt u de Practical Experience Requirement (PER) invullen. Dit is geen voorwaarde voor deelname aan het examen, maar wel om uiteindelijk de CGMA titel te verkrijgen. Het invullen van de PER is een tijdsintensieve klus die u niet te licht moet opnemen.

12) Welke voorwaarden gelden er voor het behouden van de CGMA titel?

Nadat u het examen en het invullen van de PER met succes heeft afgerond, krijgt u toestemming om de titel CGMA te voeren. U bent dan behalve lid van de VRC, ook lid van CIMA. Als u uw lidmaatschap bij de VRC opzegt, vervalt ook uw CGMA titel.

Nadat u het examen hebt behaald betaalt u een Membership Application fee van £149 (2018).

Jaarlijkse lidmaatschapskosten van CIMA zijn £269 (2018).

De permanente educatievereiste bij CIMA is vergelijkbaar met die van de VRC. U mag behaalde punten bij beide organisaties registeren.

13) Is er uitgebreidere informatie beschikbaar

Bijlage 2 (zie onderaan in dit artikel) omvat de uitgebreid beschreven ervaring van Hein van den Wildenberg, die eind 2017 via de speciale VRC-route heeft deelgenomen aan het Strategic Case Study Exam. Hij heeft in dit document de lessons to be learned omschreven voor andere VRC-leden die de CIMA route willen doorlopen.

Zoek een RC