09 februari 2018

COSO ERM 2017 belooft meer verbinding met strategie en organisatie

Sinds de invoering van het COSO Enterprise Risk Management raamwerk in 2004 is er veel veranderd in het landschap van organisaties en risicomanagement. Onlangs is een herziene versie van het raamwerk uitgebracht. Het nieuwe model legt duidelijker de verbinding met de strategie van de organisatie en met prestatiemanagement. Bovendien is er meer oog voor de invloed van leiderschap en cultuur.

Docent en ERM-expert Marinus de Pooter verzorgt op 12 april a.s. de masterclass COSO ERM 2017 bij de VRC Finance Academy. De Pooter vindt de aanpassingen in het model een welkome vernieuwing. “Opvallend is dat de definitie nu niet meer gaat over een ‘process’, maar over ‘the culture, capabilities, and practices’. En het model zelf ziet er dynamischer uit dan de bekende kubus”, aldus De Pooter. Hij geeft aan dat ook is gepoogd om de relatie met prestatiemanagement duidelijker te leggen. De component die gaat over het identificeren, analyseren en adresseren van risico’s heet nu ‘Performance’.

Volgens De Pooter ademde het vorige raamwerk sterk de geest van maakbaarheid dat we kennen van het gedachtegoed van planning & control. “Als je je doelen maar scherp hebt, een goede risicoanalyse doet, passende maatregelen treft en die ook nog eens controleert, dan heb je redelijke zekerheid dat de werkelijkheid zich gaat ontvouwen zoals jij die hebt bedacht. Maar in een ‘VUCA’ (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) wereld organiseer je dan je eigen frustratie. Het is gevaarlijker om jezelf niet voortdurend aan te passen, dan om afwijkingen van je verwachtingen gelijk als ‘ongewenst’ te beschouwen.”

Hoe zorgt het nieuwe raamwerk ervoor dat risicomanagement zich geïntegreerd in de organisatie afspeelt? En hoe zit het met bepalende factoren als leiderschap, gedrag en besluitvorming? De Pooter zal hierover verder uitweiden tijdens de masterclass. Bovendien verschijnt een uitgebreid artikel van hem in de ‘We are finance’, het nieuwe blad van de VRC dat eind maart op de mat valt.

Zoek een RC