01 maart 2018

“Financials zijn doorgaans goede data-analisten”

We nemen steeds meer businessbeslissingen op basis van data. Henk Vlootman is expert op het gebied van Business Analytics. Samen met Michiel Rozema verzorgt hij de masterclass Business Analytics in de VRC Finance Academy. Vlootman voorspelt dat het goed inrichten en kunnen analyseren van de data in de organisatie binnen vijf jaar een bestaansvoorwaarde is. Vlootman: “Nu nog ervaren organisaties het als een manier om een voorsprong te behalen op hun concurrenten, maar Business Analytics zal snel uitgroeien tot een conditio sine qua non.”

Inrichten van gebruikersgroepen

Vlootman is ook als adviseur betrokken bij implementaties van datasystemen. Hij noemt bijvoorbeeld het traject bij de FNV waar de organisatie en training van Power BI verzorgde. “Het gaat hierbij niet alleen om de technische aspecten. Belangrijker is het goed inrichten van de gebruikersgroep, het opleiden van de juiste mensen en het inkleden van een verschuiving van rollen in de organisatie.”

“Je begint met een gebruikersgroep te vormen van mensen die het leuk vinden en het juiste gevoel erbij hebben. Dat zijn niet altijd de IT’ers, die vaak beter zijn in de opslag en het beheer van data. Relaties leggen en data aan elkaar knopen is van een heel ander kaliber. Bovendien moet je goed kunnen omgaan met onzekerheden in de data.”

IT vaardigheden

Volgens Vlootman heeft 40/50% van de financials goede IT vaardigheden en potentie. “Dit zijn vaak mensen die Excel al goed in de vingers hebben en hierin modellen bouwen om er het beste uit te halen. Ook een datamodel groeit organisch. Je begint ergens en plotseling zie je dat je inzichten hebt die je vroeger niet had. Dit is het stapelen van mogelijkheden, steeds weer nieuwe en verdiepende vragen kunnen stellen die finance verbinden met de business.”

Tijdens de masterclass Business Analytics behandelen Vlootman en Rozema de komende veranderingen en hoe je daarmee omgaat als CFO of controller. In de nabije toekomst moeten organisaties zich daarin gaan vormen. Hoe richt ik mijn data in? Hoe kijk ik organisatiebreed, in plaats van naar alleen mijn afdeling?

Vlootman verzorgt ook de training Data Analytics en BI voor financials. Dit programma is een training van twee dagen waarin deelnemers hands-on aan de slag gaan met het uitvoeren van data-analyses voor de organisatie.

Zoek een RC