12 maart 2018

De controller van morgen

Technologische innovatie en de voortschrijdende digitalisering hebben vergaande consequenties voor de bedrijfsvoering van organisaties. Consequenties die variëren van nieuwe denk- en werkwijzen culminerend in nieuwe verdienmodellen tot en met de disruptie van bestaande markten door nieuwkomers (zoals Fintech). Het valt te verwachten dat iedere organisatie op korte termijn op een of andere wijze wordt geraakt en dat iedere organisatie daarom moet transformeren om de digitale revolutie te kunnen overleven.

Jan Fred van Wijnen spreekt in dit verband dan ook terecht van ‘… [een] bedrijf dat zich als een Baron van Münchhausen aan de eigen haren uit het analoge tijdperk hijst, om relevant te blijven in een wereld van tribes, open source en de ongemakken van cybercrime’ (2017).

Deze disruptie zal niet aan de financiële functie en de controller voorbijgaan, al was het maar omdat technologische innovatie organisaties overspoelt met data. Mede daarom ook voorzien gerenommeerde instituten als de American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), de American Accounting Association (AAA) en de Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) een grote noodzaak tot het aanpassen van het onderwijs in zowel management als financial accounting als consequentie van technologische innovatie en omwille van het kunnen blijven functioneren als (management) accountant/-controller. Reden te meer om eens wat langer stil te staan bij de invloed van technologie op de financiële functie in het algemeen en de eisen die dit stelt aan de controller in het bijzonder.

In editie 1 van het nieuwe VRC magazine ‘We are finance’ dat verschijnt op 23 maart, stellen Frans Roozen, Bert Steens en Louis Spoor: “Een controller die niet digital savvy is, zal zijn rol als businesspartner verliezen en daarmee ook zijn baan.”

Het volledige artikel is te lezen in editie 1 van We are finance.

Zoek een RC