28 maart 2018

VRC Regioborrel Heerlen groot succes.

Op 14 maart is de eerste regioborrel in Heerlen georganiseerd op de inspirerende locatie van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen door de Commissie Events. De bijeenkomst begon met een lezing* over “The future proof financial” van dr. Martijn Zoet. Martijn is lector aan de Zuyd Hogeschool. Met zijn team initieert en coördineert hij praktijkgericht onderzoek naar Fintech, Decision Management, Decision Mining, Artificial Intelligence en Blockchain. Hoe actueel wil je het hebben…. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er meer dan 50 professionals op deze meeting af kwamen.

Facebook data
Martijn memoreerde dat al ontzettend veel gedaan wordt met facebook data. Bijvoorbeeld voorspellen of je relatie gedoemd is te mislukken of mensen zelfmoord gaan plegen, etc. Op dat moment wisten we nog niet dat je er ook verkiezingen mee kon winnen…. Hij schetste ook de ontwikkelingen in de geneeskunde. Met artificial intelligence stelt de computer al vaak een betere diagnose dan een specialist. Een hartstilstand kan uitstekend worden voorspeld.

Vervolgens werd de opkomst van de vele fintech bedrijven geschetst (“There is a startup for almost any bank service”) en de potentie van de grote techplatforms als Amazon met hun diepe zakken en researchbudgetten op dit gebied. In China hebben Alibaba en TenCent al een bankvergunning. In Europa speelt hier natuurlijk ook de PSD2 richtlijn. Ook de AVG komt aan de orde. Waarbij door Martijn fijntjes wordt opgemerkt dat geen enkele overheidsinstelling hier nu aan voldoet.

Robots
RPA mag natuurlijk ook niet ontbreken. In de auto-industrie is het al een qualifier, de zelfrijdende auto komt eraan en in steeds meer toepassingen doen robots hun intrede. En dat is in de finance functie het geval. Volgens Martijn verliezen de financials niet hun werk, maar het wordt wel minder en het werk wordt anders. Met name de functie van financial analist komt onder druk te staan. Een aantal bedrijven loop hier al sterk mee voorop. De computer kan complexe algoritmen ook veel beter uitvoeren dan de mens. Martijn schets de voorwaarden: taak, voorspelbaarheid, autonomie en transparantie van data.

Tot slot kwam block chain aan de orde. Martijn presenteerde hierbij zijn 8 criteria waaraan een succesvolle toepassing van een blockchain “ledger” moet voldoen. Al met al een zeer inspirerende sessie.

Tijdens de drukbezochte borrel is uitgebreid nagepraat en werden de nodige contacten gelegd. Uit de korte enquête die bij aanvang was uitgedeeld, bleek dat er een sterke behoefte is aan meer regionale netwerk events. De VRC gaat dan ook onderzoeken hoe dat kan worden gerealiseerd.

* De slides (Een kopje Artificial Intelligence) zijn te vinden op Slideshare (zoek: Martijn Zoet).

Henri Schurgers RA RC (VRC Commissie Netwerkontwikkeling).

Zoek een RC