23 april 2018

De tijdgeest en de Registercontroller

De registercontroller zal door de versnelling van de verandering steeds sneller met de tijd mee moeten gaan. Dat zal af en toe pijn doen: niet bij iedere registercontroller behoren experimenteerdrift en vernieuwingsdrang tot de kern van de persoonlijkheidsstructuur. Interessant is het echter zeker.
Trendwatcher Farid Tabarki schetste voor We are finance een viertal maatschappelijke trends met gevolgen die het werk en de rol van financiële specialisten in grote organisaties in belangrijke mate zullen beïnvloeden:

  1. De vloeibare samenleving
  2. De circulaire economie
  3. Technologische ontwikkeling
  4. De decentrale economie

Daarop anticiperen is belangrijk, en aandacht voor zulke veranderingen beginnen al in het onderwijs dat de registercontroller geniet.

Met steeds ingewikkelder stromen binnen en buiten de onderneming, die elk hun eigen regels hebben, zal de ‘verdiepende’ functie van de controller in complexiteit toenemen. Zoals gezegd is technologie een oorzaak, maar ook een middel om binnen deze complexiteit het overzicht te bewaren. De ‘verbredende’ functie van de
controller wint tegelijkertijd aan belang. Een goede organisatie heeft een helder doel waar het collectief eensgezind aan werkt. De controller, als teamlid binnen de hogere regionen, zit op een essentiële plek om dat doel om te kunnen zetten in de capaciteit van de onderneming om zo het doel te realiseren. De registercontroller is dus steeds meer een baken van vertrouwen en van leiderschap in de woelige oceaan van de vloeibare samenleving.

Lees het volledige artikel als bijlage bij dit bericht.

Farid Tabarki is oprichter van Studio Zeitgeist, die grote maatschappelijke trends hanteerbaar maakt voor organisaties. Hij schrijft een wekelijkse column in het Financieele Dagblad en staat al enige jaren in de Volkskrant Top-200 van meest invloedrijke Nederlanders.
Farid Tabarki is dagvoorzitter op het VRC-congres op 20 juni 2018.

Zoek een RC