28 januari 2019

Verslag Regio Meeting Eindhoven

Op 8 november jl. was er een VRC Regioborrel in Eindhoven. 

Eindhoven is de stad van Philips... en sinds de verzelfstandiging van de lichtdivisie nu ook van Signify. Signify is wereldleider in Connected LED verlichtingsproducten, systemen en services zoals ze dat zo mooi zelf aangeven op hun website.
Maar daarvoor waren we eigenlijk allemaal niet naar Eindhoven gekomen.

Erik Goessens RC, Head of Outsourced Finance Shared Services, heeft een presentatie gegeven over de mogelijkheden en uitdagingen van Robotics en dan specifiek Robotic Process Automation in relatie tot (outsourced) Finance Shared Services. Hierbij bedoelen we niet de robots zoals WALL-E, maar software die menselijke activiteiten nabootst.
Je moet de robot dan wel alles goed aanleren, maar hierna doet hij exact wat je hem hebt geleerd.

Het voordeel van de Robot is dat er voor hem geen arbeidstijdenwet is, geen ARBO regelgeving, hij niet ziek wordt en ook geen ontslag kan nemen... en daarnaast 24/7 inzetbaar is met een constante kwaliteit. Dat moet toch voor de meeste HR- en managers als muziek in de oren klinken. Of zoals Erik aangaf... menselijke arbeid is duur, is lastig schaalbaar en kwaliteit is niet constant.

Binnen Signify zijn ze al een aantal jaren bezig met Robotics. Er worden mooie resultaten mee gehaald en de terugverdientijd is relatief kort. Maar voordat je Robotics inzet moet je nadenken waar je dat wilt doen: gestandaardiseerde en repeterende processen lenen zich het best voor robotisering. De boodschap van Erik was ook om eerst te kijken naar mogelijkheden van automatiseren binnen het bestaande en standaard ERP systeem, vervolgens naar automatisering door middel van proces-specifieke applicaties bovenop het ERP systeem en tot slot naar robotisering. Want uiteindelijk is het automatiseren en/of goed inregelen direct in de basis beter dan het automatiseren met Robotics.

De presentatie werd door de  40 leden die aanwezig waren als zeer goed ervaren. Geen theoretische beschouwing of een verkooppraatje, maar een praktisch verhaal met demonstratie van een robot waarbij iedereen werd uitgedaagd om na te denken wat zij in 2019 gaan doen met Robotics.

Dat heb ik dus ook gedaan.

Erik bedankt voor je presentatie,
Geert Brouwer

 

Zoek een RC