15 november 2017

“Zonder IT/BI is Finance straks niet meer relevant”

Transformatie en innovatie bij KPN Finance. Dit was op 8 november het onderwerp van de laatste bijeenkomst van de Financiële Top Cyclus (FTC) 2018. Bart Meussen, RC-lid en transformatieleider bij KPN Finance, sprak over de manier waarop hij Digital Finance steeds verder in de organisatie doorvoert. Hij sprak onder andere over process mining, robotics en dashboarding. En hij ging in op de eerste initiatieven op het gebied van blockchain, predictive analytics en cloudification van finance processen. KPN heeft al mooie stappen gemaakt, maar er is ook nog veel werk te doen.

Agile veranderen
Volgens Meussen is het digitaliseren van de finance functie een contextverandering, het draait niet alleen om techniek. Door opkomende technologieën te gebruiken, veranderen processen en worden nieuwe competenties van mensen gevraagd. Huidige taken verdwijnen, nieuwe rollen ontstaan.
Implementatie van digital finance is een ‘agile’ reis, zegt Meussen, met een noodzakelijke focus op de klant. De veranderambities zijn en worden nog steeds per fase gerealiseerd. Zo werd een serie robots geïmplementeerd, worden management reviews tegenwoordig staand aan grote touchscreens gedaan en rondde zijn team een eerste oefening op blockchain af.
Niet alle transformatieprojecten zijn even succesvol, geeft Meussen toe. “We accepteren successen en mislukkingen, dat hoort erbij. Dat je tegen dingen aanloopt is normaal, maar daar moet je van tevoren niet teveel bij stilstaan. Gewoon beginnen en snel en veel leren”.

Samenwerken
De veranderinterventies hebben een impact op de manier waarop mensen werken en samenwerken binnen de organisatie. Meussen: “KPN Finance wordt aan de ene kant steeds stabieler, aan de andere kant steeds wendbaarder. Stap voor stap richting een netwerk van professionals, in plaats van de hiërarchische organisatie die het oorspronkelijk was. In één finance ketenteam samenwerken met de business en afdelingen als IT en HR. Met een noodzakelijke diversiteit; mensen van verschillende generaties en ‘kleuren’”. Meussen geeft aan: “We vormen ‘paarse teams’; met daarin goede finance professionals (‘blauw’) alsook professionals op het gebied van business intelligence/analytics (‘rood’). Zonder ervaring op en kennis over IT/BI is Finance binnenkort niet meer relevant.”

Financiële Top Cyclus
Het doel van de FTC is dat CFO/financieel directeur, BU- of divisiecontroller zijn/haar inzichten vergroot en deelt met andere financieel directeuren. De FTC bestaat uit vijf bijeenkomsten en de deelnemers, een select gezelschap van 35 à max. 45 RC’s op executive niveau, worden door de VRC uitgenodigd. Elke module duurt ongeveer twee uur en wordt afgesloten met een diner. 

Zoek een RC