24 juni 2019

Verslag VRC Regio Meeting Utrecht

Woensdag 12 juni waren ca. 5o RC’s en RA’s te gast bij de NS voor een VRC regio meeting over De Agile methode en Advance Analytics bij Nederlandse Spoorwegen.

Na een hartelijk welkom door Giena Bartelts-Troost RC, Procesexpert P2P van NS Groep N.V., hield Geert-Jan van Vliet (Informatie analist bij NS) aan de hand van twee flip-overs een duidelijke presentatie over het onderscheid tussen projectmatig werken en werken volgens de Agile methode. Bij projectmatig werken staat de scope vast (om die vast te stellen kost vaak heel veel tijd) en zijn tijd en geld de variabelen. De agile methode werkt precies andersom: tijd en geld staan vast en de scope is variabel. Door in korte sprints van bijvoorbeeld twee weken te werken blijft de opdrachtgever aangehaakt en zijn de resultaten snel zichtbaar en de kosten beheersbaar. Een mogelijk nadeel is dat er geen documentatie wordt opgesteld, zoals werd gevraagd vanuit de zaal.

In de traditionele praktijk wordt inderdaad veel documentatie opgesteld, die echter lang niet altijd wordt gebruikt. Met de opdrachtgever stem je af, wat je nodig hebt. Bij agile werken geef je meer autonomie aan medewerkers en dat past ook goed bij complexe projecten.

De tweede lezing werd verzorgd door Sophie Verberne (Business Consultant Advanced Analytics bij NS) over Advanced Analytics bij NS. Zij ging in haar lezing in op hoe NS Data Analytics gebruikt om op een agile manier rapportages en dashboards te maken, die aansluiten bij de informatiebehoeften van de operatie.

Advanced Analytics kent een viertal stadia: van business intelligence (wat is er gebeurd en vervolgens waarom is het gebeurd?) naar voorspellende en sturende analyses.

Door middel van machine learning verkrijgt de computer kunstmatige intelligentie, zodanig dat hij bijvoorbeeld een cupcake van een schoothondje kan onderscheiden.

NS zet Advanced Analytics in op bijvoorbeeld op basis van GPS tracking reizen af te rekenen in plaats van het traditionele in- en uitchecken met de OV-kaart. Verder heeft de NS een zitplaatszoeker voor in de trein ontwikkeld en een zogenaamde SLT Healtmeter, die aan de hand van bijna duizend sensoren in de trein het onderhoud kan voorspellen. Think big, start small en scale fast is haar devies. Een innovatie is pas succesvol wanneer waarde voor de klant wordt gerealiseerd.

Tussendoor werden allerlei vragen gesteld en ontstond een geanimeerde discussie. Na afloop werden we getrakteerd op een borrel met hapjes. We kunnen terugzien op een geslaagde bijeenkomst en zien uit naar de VRC regio meetings in het najaar.

Drs. Martin Bogaard RC

Zoek een RC