14 augustus 2020

Kennis van Clean Accounting onontbeerlijk. Zeker in deze tijd

In deze corona-tijd wordt elke controller tegelijk geconfronteerd met een scala aan uitdagingen: omzet behouden, downsizen, automatiseren, druk op liquiditeit en ga zo maar door. Waar te beginnen? So much to do and so few time.

De technieken van Clean Accounting zijn toepasbaar in alle tijden en zeker in de huidige onzekere en lastige crisisperiode. Het is niet een pil voor elk probleem maar een methodiek om prioriteiten te stellen, een spiegel voor te houden maar ook handvatten om door te pakken. Het blijft niet hangen in theoretische concepten. In mijn training en boek komen naast direct toepasbare (software)tools zowel de hard skills als de soft skills aan de orde, waaronder (falend) leiderschap.

Big 5
Er zijn veel praktische voorbeelden waarop met clean accounting voordelen valt te behalen. Maar de leukste vind ik zelf de vijf ondernemingsdoelstellingen die ik met de paplepel heb meegekregen en meer dan vier generaties binnen mijn familie met succes worden toegepast: mijn zogenaamde Big 5. Dat is eigenlijk niet meer dan het terugbrengen van elke organisatie tot die vijf essentiële doelstellingen zijnde structureel meer omzet, minder kosten, meer liquiditeit, minder risico en meer beschikbare tijd. Als je als controller tenminste één van die doelstellingen raakt ben je al goed bezig. Ze klinken misschien als een open deur, maar juist deze basisuitgangspunten die voor elke organisatie gelden worden vaak in het heetst van de strijd uit het oog verloren. Mensen worden overspoeld met informatie en taken en weten niet meer waar hun echte prioriteiten liggen. Kies niet alle vijf maar 1 van de 5 met een realistisch doel, vliegtuigstoelen verkopen als je niet mag vliegen heeft nu geen nut (omzetmaximalisatie), je kostenstructuur tegen het licht houden (kostenminimalisatie) wel.

Nieuwe technieken
Wat je verder ziet is dat wij als financials vaak pas als allerlaatsten de nieuwste technieken gaan gebruiken. De scanner bestaat al sinds 1929, maar sommige controllers gaan nu pas deze techniek noodgedwongen toepassen omdat de administratieafdeling moet krimpen. Veel nieuwe technologieën worden nog niet (optimaal) gebruikt. Daar was eerder geen noodzaak toe, maar als je vanuit deze uitgangspunten naar je processen gaat kijken verandert je blik erop drastisch. Banken hebben dit al ontdekt, alleen ICT-projecten zijn erg kostbaar en begrotingen worden veelal overschreden.

Meten
Tools is 1, maar juist meten is vaak nog belangrijker. Controllers realiseren zich vaak niet dat zij beschikken over een grote hoeveelheid bruikbare interne en externe data die meer zegt over de performance van de onderneming dan de traditionele maatstaven. Om weg te blijven van het adagium garbage in garbage out, neem ik deelnemers mee in een wereld van anders meten, en anders meten leidt tot andere inzichten. Uiteraard is daar eerst behoorlijke weerstand tegen, maar als ze dan zien dat het wat oplevert voor hun organisatie blijven weinig mensen achter in de omarming daarvan. Ook laat ik hun statistieken zien van de wereld die bepaalde trends en gedachten demystificeren.

Van financial controller naar business controller
Er bestaan ontelbaar veel vormen van verspilling op de afdeling finance. Mensen moeten op elkaar wachten, de administratie is incompleet en er worden vaak fouten gemaakt die hersteld moeten worden, er zijn te veel processen, onjuiste informatie, teveel om op te noemen. Grote multinationals gaan niet kapot door fouten in operationele processen maar in financieel administratieve processen en verkeerd gedrag, zie bijvoorbeeld Wirecard uit Duitsland.

In Clean accounting komt de transitie van financial controller naar business controller uitgebreid aan bod. Smaakt dit naar meer? Schrijf u in voor de cursus en laat u inspireren en ontmoet collega’s die momenteel met dezelfde uitdagingen als u zelf worstelen en kom in actie!

Stefan Betting

Stefan Betting
Is Register Accountant en eigenaar oprichter van PROFEDA. Een organisatie gericht op training en advies aan controllers, financials accountants- advocaten en notariskantoren. Betting is kerndocent en examinator (Internationale) Externe Verslaggeving aan de Nyenrode School of Accounting & Controlling. Daarnaast is hij auteur van tientallen publicaties, waaronder het boek Clean Accounting, waarin hij zijn verbeterde versie van lean accounting presenteert. Stefan doceert meer dan 200 dagen per jaar met een gemiddelde waardering van boven de 8.

Zoek een RC