Jos Huijbregts

Jos Huijbregts is investeerder en onafhankelijk adviseur (Highland VP)

Eerder: werkte hij bij DSM als controller Purchasing & Contracting. Daarna was hij CFO en COO bij Christie's, managing director bij Randstad, financieel directeur bij Infinitas Learning en CFO bij KEMA.

RC-opleiding: Vrije Universiteit Amsterdam (1994)

Leukste aan het vak: vanuit bedrijfseconomisch inzicht de business verbeteren.

Hobby's: zeilen, roeien en Villa Joep.

In de afgelopen 25 jaar heb je mooie functies vervuld. Wat was de meest bijzondere?
"Van 1996 tot 2003 werkte ik bij Christie's, eerst als CFO en later als COO. Ik vond het geweldig om in zo'n dynamische internationale omgeving te werken. In die jaren heb ik ook in Parijs en New York gewerkt. Ik was op 9/11 in New York, in Manhattan, vlakbij het WTC. In een mum van tijd was het een complete chaos: sirenes, straaljagers boven de stad, schreeuwende mensen en geen communicatiemogelijkheden meer. Het leek wel oorlog. Voor mij voelde het als een aanval op het vrije Westen, en daarmee ook op mij als persoon. Je beseft ineens dat jij ook risico loopt, als onderdeel van een groter geheel."

Daarna werkte je zes jaar bij Randstad
"Inderdaad, ook dat was een prachtige periode waarin ik hele mooie dingen heb mogen doen. Ik gaf leiding aan een expansieprogramma in Europa en Azië, waarin we diverse fusies en acquisities gedaan hebben. Het was een periode van enorme groei. Van de wereldwijde HR-dienstverleners klom Randstad van de vierde naar de tweede plaats. De omzet steeg van 6 naar 17 miljard. Bovendien werd het bedrijf in die jaren een AEX-fonds. Dat levert een sterkere focus op de financiële presentatie van het bedrijf. In die jaren heb ik echt geleerd hoe je een groot bedrijf financieel bestuurt. Denk bijvoorbeeld aan zaken als guidance voor de beurs, het uitleggen van je strategie aan de markt en het opstellen van een financieringsstrategie aan de hand van verschillende marktscenario's. Mijn laatste klus was de financiële integratie van Vedior en Randstad in 53 landen. Een omvangrijke operatie, waarin we ook veel aandacht hadden voor de besturingsfilosofie en rol van de controller. Voor een financial als ik natuurlijk een buitenkans."

Je hebt vervolgens een sabbatical genomen. Wat heeft dat je opgeleverd?
"Ik voelde de noodzaak om los te komen van mijn werk. Ik heb in twee maanden rond het Verenigd Koninkrijk gezeild, helemaal om Schotland heen. Daarna heb ik de Advanced Managementopleiding aan Harvard gedaan. Die opleiding is nog breder dan de RC-opleiding, met onder meer veel aandacht voor strategie en ontwikkeling van de wereldeconomie, maar ook zaken als onderhandelingsvaardigheden, leiderschap en ethiek."

Is ethiek belangrijk voor jou?
"Absoluut, ik vind het essentieel dat je er als RC duidelijke professionele én ethische standaarden op nahoudt. Als controller of CFO ben je altijd dicht bij de besluitvorming over strategische en bedrijfsrisico's. Je bent de aangewezen persoon om (mede)bestuurders te behoeden voor mogelijke discutabele besluiten. Dan moet je vanuit een professioneel-ethisch besef een kritisch tegengeluid geven. Jij bent de schatbewaarder met fiduciaire verplichtingen en moet dus vooral niet terughoudend zijn om je uit te spreken."

Van welk onderdeel van de RC-opleiding heb je het meeste profijt gehad?
"De opleiding geeft je een gedegen basis om goede economische beslissingen te nemen. Op het harde vlak van externe verslaglegging brengt de opleiding je op het hoogste niveau. Je bent dus prima in staat om jaarrekeningen op te stellen en bent een gelijkwaardige gesprekspartner voor de accountant. Daarnaast word je ook opgeleid in allerlei andere vakken, zoals juridische zaken, treasury en logistiek. Heel breed dus. Ondernemingsrecht sprak mij aan. Het heeft me geleerd op een andere manier naar bedrijven te kijken, vanuit contracten, structuur en aandelentransacties."

Wat spreekt je aan in het finance-vak?
"Ik zou niet zonder finance in een raad van bestuur willen zitten. Vanuit een finance-rol kun je namelijk echt impact maken. Je bent als een van de weinigen in staat om daadwerkelijk overzicht te krijgen en het bedrijf te doorgronden. Je kunt als het ware een röntgenfoto van het bedrijf maken en de economische structuur zien. Verder ben je in staat om de cijfers duiding te geven. Wat betekent het dat het 6 graden is? Deze uitspraak krijg pas waarde als je aangeeft dat de norm -1 graad is, omdat boven die temperatuur het ijs gaat smelten. Pas dan kan jouw omgeving daar de juiste conclusies aan verbinden. Bijvoorbeeld dat het noodzakelijk is om de temperatuur bij te stellen, of dat je beter snel het ijs kunt opeten voordat het gesmolten is. Alleen met de goede uitleg krijgen cijfers zeggingskracht. Juist daar ligt onze toegevoegde waarde."

Je laatste formele functie was bij KEMA. Waarom ben je daar weggegaan?
"De energiewereld maakt een grote omwenteling door: van centrale naar decentrale energieopwekking " van conventionele brandstoffen naar new energy. KEMA gaf energieadvies en groeide snel, vooral in de Verenigde Staten. De aandelen waren in handen van grote elektriciteitsbedrijven. Deze bedrijven werden verkocht aan buitenlandse organisaties en die hadden geen belang bij een Nederlands adviesbedrijf. Toen hebben zij ons gevraagd op zoek te gaan naar een koper. Als CFO heb ik dat proces geleid. We hebben het bedrijf tiptop in orde gemaakt voor de verkoop, criteria voor kopers aangelegd, randvoorwaarden voor de aandeelhouders opgesteld en het due diligence-proces opgestart. Uiteindelijk is KEMA verkocht aan Det Norske Veritas, een wereldleider op het gebied van energieadvies. Een sympathiek bedrijf en een perfecte koper. Voor mij was er echter geen passende functie, dus toen ben ik vertrokken. Sindsdien heb ik een eigen bedrijf waarmee ik investeringen doe " denk aan start-ups, maar ik werk vooral ook met bedrijven aan projecten op het gebied van businessplanning, financieringsstrategie en herstructurering. Je ziet nog steeds veel bedrijven met financierings- en liquiditeitsproblemen en het geeft mij veel energie om in dergelijke situaties bijstand te verlenen. Ik zie mijzelf vooral als "verander-CFO'."

Je doet ook vrijwilligerswerk.
"Ik ben nu 50 en kijk terug op een mooie carrière. Maar ik besef ook dat er andere zaken belangrijk zijn in het leven. Wij zijn een dochter verloren aan neuroblastoom. Dit is een vorm van kinderkanker die zo zeldzaam is dat er nog te weinig onderzoek naar verricht wordt; het is niet interessant genoeg voor farmaceuten. Villa Joep zet zich in voor kinderen met neuroblastoom en onderzoek naar deze ziekte. Sinds 2008 ben ik bestuurslid van Villa Joep. Ik ben verantwoordelijk voor personeelszaken, de besteding van onderzoeksgelden en het contracteren van onderzoek. Binnenkort is het mijn beurt om voorzitter te worden. Ik ben echt trots op Villa Joep, onder meer omdat wij volledig op vrijwilligers draaien. Hoewel veel goede doelen in zwaar weer zitten, loopt onze fondsenwerving uitstekend. Vorig jaar hebben wij 1,4 miljoen euro opgehaald, waarmee het totaal op 7 miljoen komt. En wij vechten door tot elk kind kan genezen van deze ziekte."

Blogger
Jos Huijbregts
Zoek een RC