Liesbeth Sinke

Liesbeth Sinke is CFO en COO van Marsh Nederland.

Eerder: vervulde ze diverse leidinggevende financiële en operationele functies bij Aon, waaronder Finance Director EMEA. Voor 2005 heeft zij verschillende functies gehad bij ABN AMRO en was zij ondernemingscontroller bij het accountantskantoor ABAB.

RC-opleiding: Erasmus Universiteit Rotterdam (2004)

Leukste aan het vak: de business sturing geven om te verbeteren.

Minst leuke: dat je soms toch heel star moet zijn.

Hobby's: mijn man en ik reizen graag en zoeken dan altijd een locatie waar een goed restaurant in de buurt is.

Je startte je carrière in commerciële functies. Hoe heeft dat je gevormd?
"Na mijn Heao-opleiding heb ik acht jaar gewerkt bij ABN AMRO, waar ik de kredietverstrekking voor bedrijven regelde. In die jaren heb ik allerlei bedrijven bezocht en me verdiept in hun financiële rapportages. Dat heeft mijn blik verbreed. Nog steeds heb ik veel affiniteit met commerciële mensen. Ik begrijp wat hen bezighoudt."

Waarom ben je de RC-opleiding gaan doen?
"In mijn functie bij Global Accounts bij ABN AMRO zat ik bij financieel directeuren aan tafel. Ik raakte steeds meer geboeid door hun vak. Ik kwam tot de conclusie dat ik van heel veel een beetje wist, maar eigenlijk veel wilde weten van de financiële rol. Tot grote verbazing van mijn omgeving besloot ik de RC-opleiding te gaan volgen. Later, toen ik bij ABAB werkte, heb ik nog diverse vakken van de RA-opleiding gevolgd, om ook daar mijn woordje te kunnen meespreken."

Hoe zou je jezelf als CFO omschrijven?
"Ik ben zeker geen traditionele CFO. Ik sta zoveel mogelijk in de business en vind het leuk om sturing te geven die leidt tot verbetering. Daarbij werk ik bij voorkeur met de business samen, bijvoorbeeld om targets te definiëren, performance te verbeteren en te budgetteren. Als je mensen betrekt bij het bepalen van dergelijke doelstellingen en processen, leidt dat tot veel meer commitment. Natuurlijk hebben we in ons vak te maken met compliance en verplichtingen op het gebied van wet- en regelgeving. Op die gebieden is enige starheid niet verkeerd. Maar gelukkig is er ook een grote vrije ruimte waarin ik mijn soft skills kan inzetten."

Kun je iets vertellen over Marsh?
"Marsh is een internationale makelaar in verzekeringen met wereldwijd 55.000 medewerkers en 12 miljard dollar omzet. In Nederland zijn we een relatief kleine speler en richten wij ons specifiek op schadeverzekeringen. Het bedrijf was jarenlang verlieslijdend. In 2011 trad Focko Dorhout Mees aan als CEO en ik als CFO. Beiden komen we van Aon. Wij hebben ons ingezet om Marsh Nederland nieuw leven in te blazen. Eerst hebben we schoon schip gemaakt en daarna de organisatie opnieuw gevormd. Transparantie, schone boeken, goede mensen en goede rapportagelijnen, ook naar boven. Want we maken deel uit van een internationale organisatie en willen onze collega's in het buitenland laten meevoelen, zodat wij hun hulp kunnen inroepen als het nodig is. De resultaten van onze aanpak zijn uitstekend. We maken weer winst en de medewerkers zijn trots op het bedrijf. Ook binnen Finance hebben we de boel flink opgeschoond. Nu de basis staat, is de tijd gekomen om ons te richten op proactieve businessanalyses."

Vind je het leuk om te reorganiseren?
"Ik zeg weleens: "geef mij maar problemen'. Het is toch heerlijk om te bouwen? Op de winkel passen verveelt mij snel. Bij Marsh hebben wij het geluk dat we niet de grootste in de markt zijn. We kunnen nog voldoende groeien. En dat gebeurt ook: ondanks de crisis boeken we een eerlijke, duurzame groei. Desondanks valt er nog een hoop te doen. We verliezen bijvoorbeeld weleens klanten omdat onze service verbeterd moet worden."

Welke ontwikkelingen zie je in het vak?
"FP&A wordt steeds meer gescheiden van controlling, dus van reporting en external controlling. Dat begrijp ik, maar als CFO blijf je een brede rol houden. Je moet op beide gebieden je verantwoordelijkheid durven nemen. Ik hoef niet overal mijn neus in te steken, maar wil er wel van verzekerd zijn dat ik de jaarstukken met volle overtuiging kan aftekenen."

Waar ben je momenteel zelf mee bezig?
"Met het coachen van mijn mensen. Vroeger zat ik bij alle businessoverleggen van onze salesmensen en brokers. Daardoor wist ik precies wat er speelde in volle breedte van het bedrijf. Nu stimuleer ik mijn mensen om zich te verdiepen in wat er speelt in de business. Om zaken soms eens wat breder te zien. Natuurlijk wel met behoud van de rechte rug. Wat dat betreft is het voor financials soms niet eenvoudig om met commerciële mensen om te gaan. Die weten het altijd reuze handig te spelen. Ik heb het jarenlang zelf gedaan, dus weet precies hoe het werkt, haha."

Zou je met dat brede blikveld geen perfecte CEO zijn?
"Dat behoort wel tot mijn ambities. Ik ben geen specialist, maar ben geïnteresseerd in het geheel. Ik houd er ook van om inhoudelijk goede discussies te leiden. Sinds 2006 werk ik al in de verzekeringswereld, maar ik zou me kunnen voorstellen dat ik ooit weer in een andere sector ga werken. Mijn ouders hadden een bedrijf dat mosselen en oesters exporteerde. En nog steeds spreekt de foodsector mij bijzonder aan. Ik herinner me nog de SIAL in Parijs en de Anuga in Keulen. Enorme foodbeurzen waar vraag en aanbod uit de hele wereld samenkomen. Geweldig!"

Ben je actief op het gebied van social media?
"In zeer beperkte mate. Ik zit op LinkedIn, maar daar houdt het wel mee op. Ik heb bewondering voor jonge generatie die hier zo handig mee omgaat. Bij Marsh hebben we hier ook nog een flinke stap in te maken, een belangrijke doelstelling voor onze marketing- en communicatieafdeling. We hebben de jonge generatie nodig om dit te veranderen. In ieder geval ben ik zelf niet het beste voorbeeld."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Omdat ik in Rotterdam werk en in Brussel woon, heb ik veel reistijd en blijft er weinig vrije tijd over. Mijn man en ik zijn echte bourgondiërs en wij houden van lekker eten. Wij wonen in Brussel en hebben het Zoniënwoud in de achtertuin. Ik vind het fijn om stevige wandelingen in het bos te maken. Tussen de bomen valt alles van mij af."

Blogger
Liesbeth Sinke
Zoek een RC