Lizet Friesen

Lizet Friesen is per 1 mei 2014 CFO bij HAK.

Eerder: was ze finance trainee bij Unilever (van 2000 tot 2005). Daarna stapte Lizet over naar Numico/Danone waar ze sinds oktober 2009 Finance Director bij Nutricia Export was.

RC-opleiding: de International Executive Master of Finance and Control in Maastricht/Amsterdam (2004).

Leukste aan het vak: tijdens mijn studie kreeg ik de kans om in Boston een masterclass management control van Kenneth Merchant te volgen. Geweldig!

Minst leuke: ons vak draait om de juistheid van data, dus je ontkomt niet aan enige ICT-kennis. Maar mijn hart ligt niet bij information management.

Hobby's: wat hardlopen, maar ik breng mijn vrije uurtjes vooral graag door met gezin en vrienden!

Kun je iets vertellen over je werk bij Nutricia?
"Nutricia Export levert baby- en kindervoeding in meer dan 40 markten wereldwijd. Mijn werk richt zich vooral op nieuwe economieën. Wij ontwikkelen nieuwe markten tot zij groot genoeg zijn om een lokale entity op te zetten. Belangrijke indicatoren zijn het geboortecijfer en een groeiend bruto nationaal product. En uiteraard kijken wij naar de politieke en maatschappelijke situatie. Ons uitgangspunt is "investeren om te accelereren'. De afgelopen tijd zijn wij bijvoorbeeld actief geworden in Azarbadjan, Oezbekistan en Israel. Ik reis regelmatig, maar bij voorkeur alleen als er een directe business need is. Dit heeft ook met mijn privésituatie te maken: ik heb jonge kinderen."

En nu ben je CFO bij HAK geworden.
"Ja, ik kijk erg uit naar mijn nieuwe werkomgeving. Van een grote multinational met een hoofdkantoor in Parijs ga ik naar een private equity-bedrijf dat zich met name richt op de Benelux en Duitsland. Ik verwacht dat ik bij HAK directer het verschil kan maken omdat de lijnen korter zijn. En HAK is natuurlijk een prachtig merk. Het was zelfs Merk van het Jaar in 2013."

Hoe kijk je terug op de RC-opleiding?
"Mijn eerste baan was bij Unilever, waar ik finance trainee was. Je wordt daar opgeleid in de volle breedte van businesscontrol. Je wordt echt ontwikkeld als een businesspartner. Daar sloot de RC-opleiding heel goed bij aan. Tijdens deze opleiding gaat de theorie van je studie pas echt leven. Ik heb de internationale variant in Maastricht/Amsterdam gedaan, waar je zowel collegeblokken hebt in Nederland als in Amerika. Je brengt veel tijd met elkaar door en zo ontstaat er een hechte groep. Ik heb nog regelmatig contact met een groepje studiegenoten. Dat is niet alleen gezellig, ook bespreken we zaken op professioneel gebied. Inhoudelijke discussies met vakgenoten zijn heel verrijkend."

Welke rol van het finance-vak past jou het best?
"Ons vak is gestoeld op juistheid, tijdigheid en volledigheid van de cijfers. Daarnaast natuurlijk ook op regelgeving en interne controle. Je bent het financieel geweten en moet waarschuwen voor de risico's. Maar dat wel zonder de vinger te heffen, dus vooral positief-kritisch. Maar ik voel me het meest een businesspartner, een change agent. Ik stimuleer de mensen in mijn omgeving om het verschil te maken. Challenge & Build noemen wij dat bij Danone. Wat gaat goed en wat kan beter? En vooral: wat houdt je tegen om verbeterplannen te initiëren?"

Dus de soft skills liggen jou het meest?
"In de RC-opleiding ligt het accent op de hard skills en dat is logisch, want soft skills leer je niet in de schoolbanken. Maar als je wilt beïnvloeden, moet je hard op de inhoud en zacht op de mens kunnen zijn. Goed kunnen communiceren en begrijpen waar je gesprekspartner wakker van ligt. Daarbij is een goede kennis van de business een vereiste. Wij hebben een open office en flexplekken. De ene dag zit ik naast een marketeer, de volgende dag naast een supply chain manager. Zo ontstaat een beter begrip van de business en van elkaar. Bovendien maakt het je open en benaderbaar."

Hoe beweeg jij mee met de business?
"Laatst sprak ik met een aantal vakgenoten over de stelling dat de financial automatisch een remmende rol inneemt bij innovatie. De parallel naar een raceauto werd gemaakt. Die kan alleen maar zo hard rijden omdat de bestuurder weet dat hij ook goede remmen heeft. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik vind dat je het vak daarmee tekort doet. Ik vind dat je als controller zelf ook mee moet sturen en soms zelfs flink gas moet geven. "

Welke belangrijke ontwikkelingen zie jij in het vak?
"We hebben te maken met een toenemende hoeveelheid data " de big-datadiscussie. Deze discussie is van invloed op business- en verdienmodellen. Finance moet deze processen doorgronden en de interne controle op informatiestromen waarborgen, zeker als er belangrijke stuurvariabelen op gebaseerd worden die onderdeel van (bonus)targets zijn. Maar dat betekent niet dat wij automatisch eigenaar zijn van deze data. Wij zijn handig met Excel, dus collega's weten ons te vinden als zij analyses nodig hebben. Maar bijvoorbeeld de gegevens over klantengedrag zijn toch echt de verantwoordelijkheid van marketing."

Wat is de rol van de VRC?
"De VRC moet samen met haar leden de kwaliteit en continuïteit van het controllersvak waarborgen. Relevante zaken op de agenda zetten en zorgen dat vakgenoten elkaar kunnen ontmoeten."

En de permanente educatie?
"Dat is ook een belangrijk onderdeel. Ik heb mijn PE-punten gehaald door het bijwonen van de CFO-cyclus. Een mooie combinatie: experts die een interessant verhaal vertellen, discussies in kleine groepen en goede gesprekken met vakgenoten uit allerlei bedrijven en bedrijfstakken. Daarnaast lees ik af en toe een boek. Soms over inhoudelijke zaken en soms over persoonlijke effectiviteit en leiderschap. In de twee weken die ik vrij ben voordat ik bij HAK begin, wil ik Good to Great van Jim Collins lezen en een boek van McKinsey over value drivers."

Wat moeten wij verder nog van jou weten?
"Ik ben ook actief als voorzitter van Macheo Nederland. Deze stichting zorgt er onder andere voor dat ruim 10.000 kinderen in Kenia een schoolmaaltijd krijgen en daardoor onderwijs volgen. Een studievriend is daar tien jaar geleden heen gegaan om vrijwilligerswerk te doen.  Uiteindelijk heeft hij een kinderdorp met eigen boerderij gebouwd. Ik heb enorm veel bewondering voor zijn inzet en vind het een voorrecht om met mijn professionele skills  bij te dragen en een verschil te maken."

Blogger
Lizet Friesen- Leibbrandt
Zoek een RC